divendres, 20 de juny del 2008

Sobre el Festival Neo de Barcelona


"Em dol l'ànima. Els nous temps no perdonen al mil·lenari art dels titelles.

He llegit que l'antic Festival de Titelles i Teatre Visual de Barcelona, després anomenat Festival de Teatre Visual i Titelles i des de l'última edició de 2006 rebatejat NEO, organitzat per l'Institut del Teatre i amb la col·laboració i patrocini de les institucions, aquest any pot ser que no se celebri el novembre com s'havia fet fins ara. Potser se celebri a la primavera de 2009.

Sembla ser que cal reajustar les dates a causa del Grec, que és el festival que mana.

Com veieu, a més, la progressió en la nomenclatura del festival ja feia témer el pitjor. Quan es barreja oli i aigua, l'oli es queda sempre a la superfície.
Sens dubte, l'oli no és dolent, sobretot si és de denominació d'origen i de bona oliva, però la puresa de l'aigua, la seva transparència i el fet que és "la vida" hauria de prevaler davant de les barreges.

Crec que el teatre de titelles també ha de nodrir-se de les noves tendències, de l'avantguarda, de l'experimentació, però sempre ha de quedar latent l'ànima i el cor del més mínim, d'un titella establert en una escena global, on pot no haver-hi llum, ni tecnologia punta. El teatre de titelles mereix un espai propi, un escenari que no interfereixi en la seva identitat.

Em mereixen molt respecte qualsevol proposta artística, però hi hauria d'haver lloc per a tots i hi ha festivals de totes les disciplines i esdeveniments com per anar menjant terreny a un festival que des de fa molts anys portava el món dels titelles a Barcelona en un Festival que era d'això, de Titelles.

Espero que els organitzadors -en un acte de reflexió última- tinguin a bé conservar l'aigua neta i deixar l'oli per als guisats (molt bons, això si). En tot cas, millor que hi hagi festival, encara que es digui NEO".




“Me duele el alma. Los nuevos tiempos no perdonan al milenario arte de los títeres.

He leído que el otrora Festival de Titelles i Teatre Visual de Barcelona, luego llamado Festival de Teatre Visual i Titelles y desde la última edición de 2006 rebautizado NEO, organizado por el Institut del Teatre y con la colaboración y patrocinio de las instituciones, este año puede que no se celebre en noviembre como se había venido haciendo hasta ahora. Quizás se celebre en primavera de 2009.

Parece ser que hay que reajustar las fechas a causa del Grec, que debe ser el festival que manda.

Como veis, además, la progresión en la nomenclatura del festival ya hacía temer lo peor. Cuando se mezcla aceite y agua el aceite se queda siempre en la superficie.
Por supuesto, el aceite no es malo, sobretodo si es de denominación de origen y de buena oliva, pero la pureza del agua, su transparencia y el hecho de que es “la vida” debería primar ante las mezclas.

Creo que el teatro de títeres también ha de nutrirse de las nuevas tendencias, de la vanguardia, de la experimentación, pero siempre ha de quedar latente el alma y el corazón de lo más mínimo, de un títere afincado en una escena global, donde puede no haber luz, ni tecnología punta. El teatro de títeres merece un espacio propio, un escenario que no interfiera en su identidad.

Me merecen mucho respeto cualquier propuesta artística, pero debería haber sitio para todos y hay festivales de todas las disciplinas y acontecimientos como para ir comiendo terreno a un festival que desde hace muchos años llevaba el mundo de los títeres a Barcelona en un Festival que era de eso, de Títeres.

Espero que los organizadores -en un acto de reflexión última- tengan a bien conservar el agua limpia y dejar el aceite para los guisos (muy buenos, eso si). En todo caso, mejor que haya festival, aunque se llame NEO”.